Vijf tips om jouw website sneller te maken

seo May 06, 2020

Niets is zo vervelend als een website die traag laadt. Ja oké, misschien GIF-banners die van links naar rechts bewegen. Maar je snapt wat ik bedoel. Trage websites zijn funest voor je bounce rate, maar ook zeker voor gebruikerservaring en je ranking binnen Google.

De laadtijd van een pagina zou tot twee seconden mogen duren. Duurt het laden langer, dan zijn gebruikers minder snel geneigd om iets aan te schaffen of om later terug te komen. En dat ziet Google ook. Zij het via de bounce rate, of simpelweg door eigen crawlers die zien dat de website traag reageert op een verzoek.

De meeste problemen met betrekking tot trage laadtijd komen eigenlijk door:

1. Javascript
2. CSS / HTML
3. Caching
4. Oude PHP-versie server
5. Grote afbeeldingen

De meeste van bovenstaande punten kun je signaleren via een handige tool van Google zelf: De Google PageSpeed Tool. Daarnaast kun je ook Uptrends gebruiken als extra controle, en om beter te zien welke bestanden de laadtijd verhogen.

Javascript

Zoekmachines als Google lezen van boven naar beneden. Eigenlijk op de manier hoe jij ook leest. Wanneer er bovenaan elementen die staan die groot zijn en impact hebben op de laadtijd, gaat jouw SEO er aan.

Maar hoe kom je erachter dat jouw Javascript te groot is? Dit kan door een test te doen bij Uptrends, of via de Google PageSpeed Tool.
Dit laten verkleinen kun je vervolgens voorleggen aan je technische persoon of partij. Zij weten hoe ze dit kunnen optimaliseren.

CSS en HTML verkleinen

Voor CSS geldt eigenlijk hetzelfde als bij JavaScript. CSS bronnen boven de vouw verwijderen, de CSS comprimeren en extern inladen. Bij Google SpeedTest vertelt Google zelf al aan je welke elementen verkleind dienen te worden.

Ook de HTML kan op meerdere fronten verbeterd worden. Je zou dit zelf bijvoorbeeld al kunnen ondervangen door bij het bouwen van de website zo weinig mogelijk elementen op te nemen in de HTML-tekst. Denk bijvoorbeeld aan CSS, dat is verweven in een HTML-code. Zie hieronder voor een voorbeeld.

Hi dit is een voorbeeld

Bovenstaande code zou schoner kunnen, door de opmaak af te regelen via een extern CSS bestand.

Caching

Een ander belangrijk onderdeel van het versnellen van je website: caching. In feite is caching het ervoor zorgen dat je website sneller wordt ingeladen, dat doe je in dit geval door te voorkomen dat de webserver telkens dezelfde handeling uit hoeft te voeren.

Je zou het eigenlijk als volgt kunnen zien. Een bezoeker komt op jouw website en vraagt een specifieke pagina op. Vervolgens gaat de webserver hiermee aan de slag en gaat op zoek naar de juiste pagina en componenten die benodigd zijn. Dit resulteert in een broncode, een serie opdrachten voor de browser. Zodra deze broncode is samengesteld schiet de webserver deze terug naar de browser van de gebruiker. Binnen deze broncode wordt regelmatig een element opgenomen die naar een extern onderdeel verwijst, zoals een afbeelding. Je browser heeft deze nog niet tot zijn beschikking, daarom vraagt de browser ook nog eens aan de webserver om deze door te sturen. Allemaal extra, overbodige tijd.

Wanneer je caching inschakelt, zorg je ervoor dat de webserver de broncode enkel nog hoeft door te sturen. De webserver slaat alles op, een aanvraag is niet meer benodigd. Dit scheelt veel werk voor de webserver en hierdoor wordt je website aanzienlijk sneller.

Oude PHP-versie

Er zijn nog altijd veel websites die gebruik maken van oude PHP versies, zoals 5.2, 5.3, 5.4 en 5.5 (ten tijde van lezen zijn er wellicht al wel weer nieuwe versies). Dit maakt websites kwetsbaar voor hacks en tevens lastiger voor de zoekmachines om de code te lezen. Zorg ervoor dat je PHP-versie dus altijd up-to-date is. Je PHP-versie kun je controleren binnen je webhosting omgeving, de zogenaamde PHPMyAdmin. Contacteer je hostingbedrijf als je hier niet uit komt. Je kunt ook de plugin WhatRuns downloaden voor Google Chrome. Hiermee kun je bij iedere website zien welke versie deze gebruikt.

Grote afbeeldingen comprimeren

Het laatste punt van deze lijst. Grote afbeeldingen. Je hebt vast wel eens een afbeelding van 4000 bij 4000 geupload naar een server omdat deze zo’n goede kwaliteit had. Dit is mooi, maar eigenlijk niet the-way-to-go. Het vertraagt je website doordat het inladen ervan lang duurt. Om dit te controleren kun je weer Uptrends gebruiken. Je kunt eerst handmatig jouw afbeeldingen verkleinen. Het converteren van .png naar .jpg wil vaak ook deels helpen. Daarna kun je bijvoorbeeld WP Smush installeren, deze zal vervolgens jouw afbeeldingen nog verder comprimeren.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.